Al 2 weken beweegt het paasverhaal als een rode draad door mijn leven. Het begon met de prachtige musical Jezus Christ Superstar, waar ik onverwachts een kaartje voor kreeg én door een zitplek op het podium!
Ik zat letterlijk en figuurlijk écht midden in het verhaal. Jeangu Macrooy (de hoofdrolspeler) zat ‘huilend’ naast me op het trapje te zingen. Wat een ervaring…
Een paar dagen later ging ik door mijn rug, kwam weer meer in beweging en werd overvallen door heel veel emoties en dat eindigde in een paar dagen griep. Koorts, enorme hoofdpijn en mijn hoofd zo vol.
Als je me een beetje kent: mijn klachten hebben voor mij 9 van de 10 keer een dieperliggende (psychische) oorzaak. Is er een
Overgave
Angst, twijfel, onbegrip, verdriet, boosheid, 1 grote warboel.. ik ‘moest’ in een overgave-stand wilde ik weer bij de bron komen.
Gisteravond keek ik traditiegetrouw de Passion op tv, weer dat paasverhaal. Vanochtend vielen er veel stukjes op z’n plek na het nog eens lezen en doorvoelen van onderstaand paasverhaal (waarvan de auteur mij overigens onbekend is)
Wanneer je het verhaal letterlijk leest zie je misschien een mooi verhaal over verraad, liefde, lijden, etc… maar wanneer je de symboliek verstaat, wordt het ineens een verhaal dat veel vertelt over hoe je tot je ware zelf kan komen.
Het verhaal
‘In het paasverhaal staat Jezus centraal, Jezus kan je zien als een symbool voor het ego, een Ik. Zolang het Ik verbonden is aan de wereld kan hij niet de verlossing bereiken, om dit te bereiken zal hij moeten sterven. Het verraad van Judas zet de kruisiging in gang. Uit het Judasevangelie blijkt al dat dit geen verraad is, maar dat Jezus zelf vraagt om hem te verraden. (Judas kan je zien als een persoon in de buitenwereld, maar kan ook een onderdeel van je ware zelf zijn )
Eenmaal veroordeeld moet Jezus zijn eigen kruis dragen. Het kruis zou hierbij symbool kunnen staan voor de last van de zonde. De zonde is niet die dingen die hij fout gedaan heeft, maar de zonde van het niet leven naar je ware Zelf. Deze last is zwaar, hij is er bewust van en sleept zich voort naar de berg Golgotha. Op die weg valt hij enkele malen, er zijn echter helpers die hem weer overeind helpen zodat hij zijn (spirituele) pad kan volbrengen. Uiteindelijk wordt hij gekruisigd, hij heeft pijn, verdriet, voelt ontreddering, voelt zich verlaten. Hij roept tot God (keert naar zijn ware innerlijk). Uiteindelijk komt het mooiste, namelijk de aanvaarding en onderwerping van het lot, het is zoals het is. Op dat moment kan hij de woorden spreken “het is volbracht” waarna het Ego sterft.
De symbolische boodschap van het ware zelf
Jezus is nu dood, het ego is afgelegd, vervolgens is hij drie dagen dood om uiteindelijk weer op te staan, niet meer als Jezus, maar als Christus, oftewel de ware Zelf. Het is hierbij dan ook niet Jezus Christus, maar Jezus de Christus, hetgeen betekent dat het iemand is die stoffelijk is, maar zijn ware goddelijke natuur gevonden heeft en verbonden is met de bron… een waar individu (= niet gedeeld mens = heel mens). Toch is na de wederopstanding het verhaal niet afgelopen, er komen namelijk twijfels bij de discipelen. Is hij wel werkelijk de Christus?
Ook hier zou je de discipelen als symbolen van het innerlijk kunnen zien. Hoe vaak twijfelen we niet, zijn we werkelijk wel verlost, zijn we wel goden, etc. De discipel Thomas (de Ongelovige) symboliseert deze twijfel en dit ongeloof. Hij moet weggestuurd, de twijfel en het ongeloof overwonnen. Pas na enige tijd volgt de slotfase, namelijk de hemelvaart. Jezus heeft zijn ware Zelf gevonden, is de Christus geworden, heeft zijn twijfels overwonnen, en bereikt uiteindelijk de staat van verlichting (= de hemelvaart). Nu pas is zijn spirituele pad werkelijk volbracht. En zie, het woord, de boodschap is toegankelijk voor vele mensen die om hem heen waren. Dit noemt men in de Bijbel de uitstorting van de heilige geest, oftewel vele anderen worden geraakt door dit voorbeeld en zijn in staat dit spirituele pad uit te dragen naar de rest van de wereld.
De symbolische boodschap van het paasverhaal: ieder zijn eigen weg
De symbolische boodschap van dit paasverhaal dat ieder mens op zich zijn eigen kruisiging zal moeten doormaken:
• Het lijdenspad = bewust worden dat je niet leeft naar je ware aard
• De kruisiging = het durven opofferen van het ego
• De overgave = het aanvaarden van dat wat is
• Het sterven van het ego = de dood van het ego
• De opstanding van het ware Zelf = herrijzen als ware Zelf
• De overwinning van de twijfel = vertrouwen dat dit je Zelf is
• De heelwording = uiteindelijke verlichting
Dit doen we voor ons zelf, maar niet alleen daarom, ook anderen worden geraakt door het bereiken van deze hoogste toestand van zelfbewustzijn.
Fijne paasdagen en wie weet geeft deze symbolische boodschap jou ook een mooi inzicht.